DNES KONČÍ Novembrové zľavy 🍂 -30 % pri nákupe nad 39 € 🔖 Kód: JESEN30 | Neplatí na zľavnené produkty a vybrané značky 🚚 Doprava zadarmo so Slovenskou poštou od 39 €

Miestna a udržateľná výroba

Doprava zadarmo od 39 €

Vrátenia tovaru do 30 dní od 1,99 €

Objednávka cez telefón

Nakúpte po telefóne,
sme on-line
+421 221 201 323
(08:00–16:30)
Výrobky z ovčej vlny - Ovečkárna.sk
Nakúpte po telefóne,
sme on-line
+421 221 201 323
(08:00–16:30)

Recept na tradičnú vianočku

08.11.22 Ing. Magdaléna Kuncová 9248x prečítané

Zdieľať



Upečte si s nami chutnú tradičnú vianočku. Vedeli ste, že tradične sa pletie z deviatich prameňov? Spodné štyri symbolizujú oheň, vodu, zem a vzduch, prostredné rozum, cit a vôľu a vrchné dva sú za lásku a poznanie.

Presne takto vianočku aj pletieme – jednoduchším postupom, ktorý zvládne aj vianočkový začiatočník. Výsledok rozhodne stojí za to.


 

SUROVINY NA BEEEZVADNÚ VIANOČKU

Cesto
·         100 g práškového cukru
·         30 g čerstvého droždia
·         600 g polohrubej múky
·         250 ml teplého mlieka
·         3 vajcia (z toho 2 bielky na potretie)
·         125 g masla

Do cesta
·         1 hrsť mandlí
·         1 hrsť hrozienok, namočených v rume
·         1 hrsť kandizovanej citrusovej kôry

Posýpka
·         2 lyžice mandľových lupienkov
·         práškový cukor


 

POSTUP

Prichystajte si suroviny chvíľu dopredu, aby mali izbovú teplotu. Nerovnomerné teploty by mohli predĺžiť proces kysnutia. Hrozienka si namočíme do rumu.


 

1.       Droždie si rozdrobíme do misky s lyžicou cukru a miešame, kým sa zmes rozpustí a vytvorí sa kašička. Pridáme dve lyžice múky, 60 ml teplého mlieka. Misku prikryjeme utierkou a čakáme 10 minút, kým droždie začne pracovať.

Teplota mlieka je základom dobrého vykysnutia cesta. Ideálna teplota je okolo 35 °C. Keď má mlieko viac ako 40 °C, kvasnice nemusia prežiť, nižšia teplota zase nepodporí proces kysnutia.

2.       Medzitým si zmiešame preosiatu múku (preosiatie ju prevzdušní), mlieko, cukor, 1 vajce a 2 žĺtky (zvyšné dva bielky si necháme na potretie), vmiešame kvások. Maslo pridávame do cesta až úplne na koniec, nikdy nie skôr.

Do cesta môžeme zapracovať buď vychladnuté rozpustené maslo alebo môžeme maslo nastrúhať (odporúčame), ktoré sa počas miesenia rozpustí. Primiešať do cesta zmäknuté maslo je možno máličko namáhavejšie, ale omnoho lepšie sa s ním potom pracuje.

3.       Teraz cesto miesime zhruba 10 minút s pomocou varešky alebo v robote s hnetacím hákom, až kým bude krásne hladké a prakticky sa nelepí. 
Tento proces nesmieme podceniť, je vlastne tým najdôležitejším – pečte s láskou a precízne, do hnetenia dajte aj kus seba.

Cesto necháme vykysnúť do dvojnásobku, misu prikrytú utierkou odložíme do perín zhruba na 45 minút. Záleží na teplote, preto môže byť „dvojnásobok“ ideálne meradlo.

4.       Do cesta zapracujeme nahrubo nasekané mandle, kandizovanú citrusovú kôru a hrozienka napučané v rume.

Prikryjeme a necháme opäť kysnúť ďalších 45 minút.

5.        Cesto si rozdelíme na 9 rovnako veľkých bochníčkov, pre presnosť použijeme váhu a necháme ešte chvíľu kysnúť. Ak si trúfnete pliesť vianočku naraz z 9 prameňov, samozrejme môžete. My sme si vybrali jednoduchší variant a popíšeme Vám návod na vianočku zloženú z troch poschodí, ktoré sú pletené zo 4, 3 a 2 prameňov.

6.       Z prvých 4 si vyváľame pramene hrubé asi ako palec a na jednom konci ich pevne spojíme. Pracujeme vždy s prameňom vľavo a pokračujeme doprava. Teda prvý ľavý prameň prehodíme cez druhý, podhodíme pod tretím a zase prehodíme cez štvrtý. Potom berieme prameň, ktorý je zase úplne vľavo a prehodíme, podhodíme, prehodíme. 

Počas týchto krokov sa snažíme pramene doťahovať. To docielime tak, že si jednotlivé pramene budeme pri práci dávať viac do strán – keď to skúsite, pochopíte. Na konci si pramene spojíme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Hranou dlane sploštíme stred, aby nám na toto poschodie pekne sadla ďalšia časť, a potrieme bielkami.

7.       Potom pletieme z 3 prameňov, pričom krajné pramene kladieme vždy doprostriedku. Opäť zaťahujeme a výsledok položíme na už hotové poschodie. Stred sploštíme a potrieme bielkami.

8.       Zo zvyšných dvoch prameňov urobíme vrkoč, tentokrát dlhší, pretože počítame s tým, že konce zasunieme pod vianočku.

9.      Celú vianočku potrieme bielkami, posypeme mandľami a kvôli zaisteniu tvaru upevníme špajdľami, aby sa nám počas pečenia nerozpadla. Necháme ešte 15 minút kysnúť.

Vianočku je možné potierať aj celým rozšľahaným vajíčkom, v každom prípade nám pri pečení viac tmavne a mala by sa prikrývať papierom.

10.       Vianočku pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ďalších 30 minút dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Čítajte tiež

20 dôvodov, prečo nosiť dreváky

20 dôvodov, prečo nosiť dreváky

316370x prečítané

Prečítať
Ako prať výrobky z ovčej vlny

Ako prať výrobky z ovčej vlny

294641x prečítané

Prečítať

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Kam ďalej?

Otužovanie: cesta ku zdraviu, sile aj pohode
Rady a tipy

Otužovanie: cesta ku zdraviu, sile aj pohode

08.11.25Ing. Michaela Dvořáková89x prečítané3 minúty

Otužovanie nie je len výstrelok niekoľkých nadšencov. Je prirodzenou súčasťou zdravého životného štýlu, ktorá pomáha posilniť imunitu, zlepšiť náladu a naučiť sa zvládať stres. V článku sa dozviete, ako otužovanie funguje, aké prináša benefity a ako s ním bezpečne začať.

Prečítať
Aké sú výhody ponožiek z prírodných materiálov?
Rady a tipy

Aké sú výhody ponožiek z prírodných materiálov?

30.10.2549813x prečítané4 minúty

Ponožky z prírodných materiálov, ako je ovčia vlna Merino, bavlna alebo bambusové vlákno, sú tým najlepším kúskom, ktorý môžete nosiť každý deň.

Prečítať
Príbeh vlny 5: Merino v lete aj zime
Rady a tipy

Príbeh vlny 5: Merino v lete aj zime

26.10.25Ing. Michaela Dvořáková1007x prečítané3 minúty

V 5. diele Príbehu vlny sa pozrieme na merino vlnu – jedinečný materiál, ktorý hreje v zime, chladí v lete a zaistí pohodlie po celý rok. Objavte, prečo je merino ideálne na šport, cestovanie aj pokojný spánok.

Prečítať