Noc zľavových ovečiek 🐑 -25 % s kódom NOCOVECIEK | Nevzťahuje sa na produkty v akcii a vybrané značky 🩴 -30 % na nezľavnenú jarnú a letnú obuv a tenisky 🔖 Kód: OBUV30

Miestna a udržateľná výroba

Doprava zadarmo od 79 €

Možnosť vrátenia tovaru do 60 dní od 1,99 €

Objednávka cez telefón

Máte nejakú otázku? Napíšte nám e-mail na
info@oveckaren.sk
Výrobky z ovčej vlny - Ovečkárna.sk
Máte nejakú otázku? Napíšte nám e-mail na
info@oveckaren.sk

Mazanec: Tradičná chuť Veľkej noci

02.04.25 9723x prečítané

Zdieľať



Veľká noc nie je iba jarný sviatok, ale aj návratom ku koreňom, tradíciám a symbolom, ktoré nám pripomínajú nové začiatky. Jedným z najznámejších a najvoňavejších veľkonočných pokrmov je práve mazanec – nadýchaný bochník z kysnutého cesta, ktorý býval prvým pečivom po dlhom pôstnom období.

Jeho guľatý tvar symbolizuje slnko, nový život a nádej. Tradične sa piekol na Bielu sobotu, posvetil sa v kostole a jedol až na Boží hod veľkonočný. Mazanec bol tiež jedným z darov, ktorý si ľudia nosili medzi sebou ako prianie hojnosti a zdravia. A aj keď sa dnes pečie predovšetkým pre potešenie rodiny, každé sústo v sebe nesie kúsok starých časov.

Poďme si pripomenúť tento krásny zvyk a upiecť si domáci mazanec – podľa receptu, ktorý prevonia váš domov a poteší každého pri stole.

Recept na veľkonočný mazanec

Ingrediencie:

·   500 g polohrubej múky
·   25 g droždia
·   120 g masla alebo rastlinného tuku
·   120 g krupicového cukru
·   1 vanilkový cukor
·   3 žĺtky
·   15 g soli
·   250 ml mlieka
·   nastrúhaná citrónová kôra
·   plátky mandlí na posypanie
·   1 bielok na potretie
·   hrozienka alebo orechy podľa chuti

Postup:

1. Pripravte kvások

Do misky rozdrobte droždie, pridajte 1 lyžicu práškového cukru, 2 lyžice polohrubej múky a 3 lyžice vlažného mlieka. Premiešajte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.

2. Roztopte si suroviny

V hrnci pomaly zahrievajte mlieko, pridajte maslo (alebo rastlinný tuk), cukor a soľ. Zohrejte len toľko, aby sa všetko roztopilo – zmes by nemala byť príliš horúca.

3. Miesime cesto

Do väčšej misky nasypte múku, pridajte citrónovú kôru, žĺtky, vykysnutý kvások a vlažnou mliečnou zmesou. Všetko dôkladne premiešajte.

4. Vypracujte cesto

Cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a miesením ho spracujte, kým nebude vláčne a prestane sa lepiť. Pomôcť vám môže aj kuchynský robot – ušetríte si čas aj námahu

5. Nechajte kysnúť

Hotové cesto preložte späť do misy, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

6. Tvarujte bochník

Po vykysnutí cesto znovu krátko spracujte. Teraz môžete pridať hrozienka alebo orechy, ak ich máte radi. Vytvarujte bochník, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte chvíľu kysnúť.

7. Pripravte na pečenie

Bochník potrite bielkom a posypte plátkami mandlí. Môžete ho na vrchu ľahko narezať do kríža, aby pri pečení nepraskol.

8. Pečte dozlatista

Pečte v predhriatej rúre 20 minút na 200 °C, potom znížte teplotu na 150 °C a dopiekajte ďalších 25–30 minút. Doba pečenia sa môže líšiť podľa typu rúry – riadte sa skúsenosťami a farbou kôrky.

Dobrú chuť a krásnu Veľkú noc!

Či už slávite Veľkú noc tradične, alebo si ju užívate po svojom, domáci mazanec bude krásnou pripomienkou toho, že niektoré vône a chute jednoducho nevyjdú z módy.

Upečte si tento rok kúsok tradície – a podeľte sa oň s tými, ktorých máte radi.

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Kam ďalej?

Príbeh vlny: Prečo je vlna múdrou voľbou pre vaše pohodlie
Rady a tipy

Príbeh vlny: Prečo je vlna múdrou voľbou pre vaše pohodlie

21.08.25Ing. Michaela Dvořáková817x prečítané3 minúty

V 3. diele Príbehu vlny vám prezradíme všetky benefity tohto výnimočného materiálu. Dozviete sa, ako vlna reguluje teplotu, odvádza vlhkosť a stará sa o pokožku tak, aby nám v nej bolo príjemne po celý deň.

Prečítať
Súťaž o veľký upratovací balíček
Akcie a súťaže

Súťaž o veľký upratovací balíček

13.08.25Ing. Michaela Dvořáková169x prečítané2 minúty

Súťažte na našom Instagrame a vyhrajte veľký upratovací balíček s lanolínom.

Prečítať
Aké prikrývky si vybrať pre seba a svoju rodinu?
Zdravý spánok

Aké prikrývky si vybrať pre seba a svoju rodinu?

12.08.2544198x prečítané4 minúty

Prikrývok v Ovečkárni ponúkame hneď niekoľko. Hlavné rozdelenie je na základné, tradičné a prémiové. Ktorú z nich si ale vybrať? S tým vám radi pomôžeme v našom článku.

Prečítať
Máte nejakú otázku? Napíšte nám e-mail na
info@oveckaren.sk