Výpredaj jarnej a letnej obuvi až 40 % 👟Osviežte svoj botník

Lokálna a udržateľná výroba

Doprava zadarmo od 79 €

Až 60 dní na vrátenie tovaru

Objednajte si aj telefonicky

Nakúpte po telefóne,
sme on-line
+421 221 201 323
(08:00–16:30)
Výrobky z ovčej vlny - Ovečkárna.sk
Nakúpte po telefóne,
sme on-line
+421 221 201 323
(08:00–16:30)

Mazanec: Tradičná chuť Veľkej noci

02.04.25 5870x prečítané

Zdieľať



Veľká noc nie je iba jarný sviatok, ale aj návratom ku koreňom, tradíciám a symbolom, ktoré nám pripomínajú nové začiatky. Jedným z najznámejších a najvoňavejších veľkonočných pokrmov je práve mazanec – nadýchaný bochník z kysnutého cesta, ktorý býval prvým pečivom po dlhom pôstnom období.

Jeho guľatý tvar symbolizuje slnko, nový život a nádej. Tradične sa piekol na Bielu sobotu, posvetil sa v kostole a jedol až na Boží hod veľkonočný. Mazanec bol tiež jedným z darov, ktorý si ľudia nosili medzi sebou ako prianie hojnosti a zdravia. A aj keď sa dnes pečie predovšetkým pre potešenie rodiny, každé sústo v sebe nesie kúsok starých časov.

Poďme si pripomenúť tento krásny zvyk a upiecť si domáci mazanec – podľa receptu, ktorý prevonia váš domov a poteší každého pri stole.

Recept na veľkonočný mazanec

Ingrediencie:

·   500 g polohrubej múky
·   25 g droždia
·   120 g masla alebo rastlinného tuku
·   120 g krupicového cukru
·   1 vanilkový cukor
·   3 žĺtky
·   15 g soli
·   250 ml mlieka
·   nastrúhaná citrónová kôra
·   plátky mandlí na posypanie
·   1 bielok na potretie
·   hrozienka alebo orechy podľa chuti

Postup:

1. Pripravte kvások

Do misky rozdrobte droždie, pridajte 1 lyžicu práškového cukru, 2 lyžice polohrubej múky a 3 lyžice vlažného mlieka. Premiešajte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.

2. Roztopte si suroviny

V hrnci pomaly zahrievajte mlieko, pridajte maslo (alebo rastlinný tuk), cukor a soľ. Zohrejte len toľko, aby sa všetko roztopilo – zmes by nemala byť príliš horúca.

3. Miesime cesto

Do väčšej misky nasypte múku, pridajte citrónovú kôru, žĺtky, vykysnutý kvások a vlažnou mliečnou zmesou. Všetko dôkladne premiešajte.

4. Vypracujte cesto

Cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a miesením ho spracujte, kým nebude vláčne a prestane sa lepiť. Pomôcť vám môže aj kuchynský robot – ušetríte si čas aj námahu

5. Nechajte kysnúť

Hotové cesto preložte späť do misy, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

6. Tvarujte bochník

Po vykysnutí cesto znovu krátko spracujte. Teraz môžete pridať hrozienka alebo orechy, ak ich máte radi. Vytvarujte bochník, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte chvíľu kysnúť.

7. Pripravte na pečenie

Bochník potrite bielkom a posypte plátkami mandlí. Môžete ho na vrchu ľahko narezať do kríža, aby pri pečení nepraskol.

8. Pečte dozlatista

Pečte v predhriatej rúre 20 minút na 200 °C, potom znížte teplotu na 150 °C a dopiekajte ďalších 25–30 minút. Doba pečenia sa môže líšiť podľa typu rúry – riadte sa skúsenosťami a farbou kôrky.

Dobrú chuť a krásnu Veľkú noc!

Či už slávite Veľkú noc tradične, alebo si ju užívate po svojom, domáci mazanec bude krásnou pripomienkou toho, že niektoré vône a chute jednoducho nevyjdú z módy.

Upečte si tento rok kúsok tradície – a podeľte sa oň s tými, ktorých máte radi.

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Kam ďalej?

Veľkonočná súťaž: Vyhrajte balíček do kuchyne s ovečkami
Akcie a súťaže

Veľkonočná súťaž: Vyhrajte balíček do kuchyne s ovečkami

17.04.25Denisa Gamanová717x prečítané

Veľká noc v kuchyni môže byť ešte veselšia! Zapojte sa do súťaže a vyhrajte balíček s chňapkami a utierkou z kolekcie s kreslenými ovečkami.

Prečítať
Nafarbite si veľkonočné vajíčka farbami z prírodných surovín
Tradície

Nafarbite si veľkonočné vajíčka farbami z prírodných surovín

16.04.2517589x prečítané3 minúty

Vyzdobte si svoju domácnosť vajíčkami zafarbenými prírodnými surovinami. Prinášame vám ľahký a rýchly postup, ako na to.

Prečítať
Veľkonočný týždeň: Tradície, ktoré nás sprevádzajú dodnes
Rady a tipy

Veľkonočný týždeň: Tradície, ktoré nás sprevádzajú dodnes

09.04.25Denisa Gamanová3449x prečítané

Veľkonočný týždeň nie je len o náboženských obradoch, ale aj o tradičných zvykoch, ktoré nám pomáhajú prežiť chvíle pokoja a radosti. Poďme sa pozrieť, čo jednotlivé dni skutočne znamenajú.

Prečítať
Nakúpte po telefóne,
sme on-line
+421 221 201 323
(08:00–16:30)

Vložiť do košíka

Farebné varianty

Vyberte veľkosť

Detail produktu

Bééé, ja som Dorotka,

nerada ruším, ale potrebujem od vás kopýtko na to, že môžem zaznamenávať, ako sa vám páči v Ovečkárni. Len takto sa vám totiž budem môcť venovať so starostlivosťou, ktorú si zaslúžite. Na svoje kopýtko vám môžem odprisahať, že všetko čo zistím, u mňa zostane v bééézpečí.

Nastavenie

Bééériem si na starosť vašu spokojnosť. Dajte mi vedieť, s ktorými cookies môžem pracovať a pamätajte si, prosím, že zmeny v nastaveniach sa prejavia iba pre prehliadač, ktorý práve používate. Svoje preferencie môžete kedykoľvek jednoducho zmeniť v pätičke webu.

Viac informácií o tom, aké dáta Ovečkáreň ukladá, nájdete tu.

Technické cookies sú nééévyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých jeho funkcií.

Umožňujú mi ukazovať vám huňatú ponuku na základe vašich preferencií. Tiež mi dovoľujú zobrazovať vám na webe len to, čo vás naozaj zaujíma.

Pomáhajú mi hľadať chyby a merať výkon webu. Vďaka nim sa môžem starať o to, aby ste s nákupom v Ovečkárni boli vždy spokojní.

Tieto cookies sú bééézvadné. Okrem webu sa s vami totiž môžem stretávať aj na sociálnych a reklamných sieťach, kde sa starám, aby pre vás reklamy boli zaujímavé.